Achtergrond

Gemeente Brunssum is bezig haar centrum te transformeren volgens het centrumplan Ons Nieuwe Centrum. Belangrijke punten uit dat plan zijn: verduurzamen, verjongen en internationaliseren. Tijdens die transformatie komt er tijdelijk zo’n 31 meter aan ruimte in een winkelstraat beschikbaar, door de sloop van een aantal panden om ruimte te maken voor nieuwbouw.

Doelstelling

Inwoners informeren, betrekken bij en enthousiast maken over het centrumplan en een tijdelijke en aantrekkelijke invulling geven aan de wand die geplaatst zou gaan worden.

Aanpak

 1. Vaststellen welke punten uit het centrumplan verwerkt kunnen worden in de wand.
 2. Probeer zoveel mogelijk lokale partijen te betrekken. Zo waren er brainstormsessies met jongeren (die uiteindelijk zelf een fingerboard parcours ontwierpen en installeerden en het bankje met iconen van Brunssum bedachten). Mensontwikkelbedrijf Betere Buren zorgde voor de uitvoering.
 3. Ontwerpschets van invulling:
  Verduurzamen / circulair bouwen: gebruik van ‘sloopschatten’ uit de panden die gesloopt worden. Zo zijn herkenbare elementen uit de gesloopte panden hergebruikt: kozijnen en is het bankje met stijliconen van Brunssum bijvoorbeeld van de houten traptreden uit een pand gemaakt.
  Vergroenen: klimop aanplanten
  Verjongen: volop inzetten op ontdekken en spelen (zoals kijkgaten, boter-kaas-en-eieren spel, fingerboard parcours)
  Evenementen: ruimte om evenementen en andere informatie te plaatsen in de kliklijsten.
 4. Definitieve schets maken samen met ontwerper (Aline Ploeg) en gemeente.

Resultaat

Een creatieve invulling van een wand dat bekijks trekt en in de loop van de tijd steeds aangepast kan worden.